Thursday, 26 May 2016

Elak sebelum kena, cegah sebelum parah
Diabetes ataupun lebih popular dikalangan masyarakat kita dengan panggilan kencing manis, dimana satu keadaan apabila tahap gula dalam darah lebih tinggi daripada normal.

Diabetes merupakan penyakit akibat dari kekurangkan atau hilangnya keberkesanan hormon insulin. Ia berlaku apabila pankreas tidak lagi mampu menghasilkan insulin yang cukup atau badan tidak boleh menggunakan insulin dengan berkesan.

Fungsi insulin ini membolehkan glukosa memasuki sel-sel badan. Sel-sel ini kemudiannya menggunakan glukosa sebagai sumber tenaga.

  Jenis-jenis  diabetes :
  1. Diabetes jenis I, iaitu pankreas tidak menghasilkan insulin. Biasanya ditemui di kalangan kanak-kanak atau remaja. Hanya 10% daripada pengidap diabetes yang mengidap jenis 1 ini. Biasanya dirawat menggunakan insulin. 
  2. Diabetes jenis II , iaitu kerana pankreas tidak menghasilkan insulin yang cukup atau badan tidak mampu menggunakan insulin dengan berkesan. 90% pengidap diabetes adalah dari jenis II ini dan banyak berlaku dikalangan orang dewasa. Ianya dirawat dengan ubat-ubatan dan juga insulin  bergantung kepada keadaan pesakit tersebut.
  3. Diabetis semasa hamil(Gestational Diabetes Mellitus) iaitu diabetes yang berlaku semasa hamil. Risiko komplikasi semasa hamil dan bersalin. Pengidap juga berisiko mendapat diabetes II dimasa akan datang.
  4. Pra-diabetes iaitu keadaan sebelum menjadi diabetes. Dimana ia berisiko tinggi menjadi pengidap diabetes jenis II jika dibiarkan dan tidak dipantau. Sesiapa yang mempunyai tanda-tanda pra diabetes ini perlu menjalani gaya hidup sihat dan membuat pemeriksaan setiap tahun bagi mengesan kemunculan diabetes diperingkat awal.

Tidak di nafikan jika mengidap diabetes ini, sangat berisiko mendapat komplikasi yang lebih teruk jika tidak mendapatkan rawatan ataupun mengambil langkah pencegahan. Antara komplikasi diabetes seperti:

Kerosakan mata (buta)
kerosakan saraf,
Kerosakan buah pinggang
Serangan jantung serta
Mati pucuk(Erectile Dysfunction)


Antara faktor-faktor risiko yang boleh menyebabkan seseorang boleh mengidap diabetes adalah:

1. Individu yang berumur 30tahun ke atas berisiko untuk mengidap diabetes jenis II adalah tinggi,

2. Mempunyai faktor-faktor berikut:

a) Berat badan berlebihan
b) Paras kolestrol yang tinggi dalam darah
c) penyakit tekanan darah tinggi
d) Pra diabetes
e)  Penyakit kardiovaskular (serangan jantung atau angin ahmar)
f) Mempunyai sejarah 
-ahli keluarga yang mengidap diabetes, ibu bapa atau adik beradik
- pernah melahirkan bayi yang beratnya lebih dari 4kg 
- pernah mengidap diabetes semasa hamil

Bagi mengelakkan dari mengidap diabetas anda disarankan menjalani pemeriksaan kesihatan setiap tahun atau lebih kerap bagi yang berisiko.


Sumber :www.moh.gov.mySelain itu saya ingin mengesyorkan vivix bagi membantu anda mencegah dari mengidap diabetes dan juga sebagai alternatif bagi membantu mengurangkan bacaan gula dalam darah bagi pesakit diabetes.

Bagaiman vivix membantu ? vivix bertindak dengan memberikan impak kepada 4 mekanisma penting penuaan pada tahap Selular.

Melindungi dan membaiki  sellular DNA .  Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.

Memberi impak positif kepada pengawalan genetik - membantu melambatkan penuaan pada tahap sellular.

 Menggalakkan biogenesis (pembentukkan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel tubuh.
Melambatkan pembetukkan Protien AGE ( Advance Glaycation End products) yang boleh merosakkan sel tubuh.  Ramuan Vivix adalah 10x dari resveratrol untuk melambatkan  pembentukkan protin AGE.

Oleh kerana ia bertindak hingga kedalam sel, ia mampu meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap rintangan insulin seterusnya membantu mengawal kadar kepekatan gula didalam darah seterusnya dapat menstabilkan bacaan gula dalam darah bagi pesakit diabetes.

Untuk mencuba vivix, hubungi saya ira, ditalian 013.3196652.

Saya adalah wakil Shaklee [SID:1079165],
 Untuk maklumat lanjut hubungi saya,
 Sharifah Munirah Syd Ali**ira**
Call/Sms/WhatApp :0133196652
Email : shmunirah330@gmail.com

No comments: