Thursday, 26 May 2016

5 tip kawal diabetes untuk elak komplikasi lebih teruk.Diabetes merupakan salah satu penyakit  yang digeruni oleh ramai orang dan pengidap diabetes makin meningkat saban tahun.

Diabetes merupakan penyakit akibat dari kekurangkan atau hilangnya keberkesanan hormon insulin. Ia berlaku apabila pankreas tidak lagi mampu menghasilkan insulin yang cukup atau badan tidak boleh menggunakan insulin dengan berkesan.

Diabetes mempunyai beberapa jenis,  jika tidak dikawal boleh menyebabkan komplikasi yang lebih teruk. Boleh rujuk entry elak sebelum kena dan cegah sebelum parah, berkenaan jenis diabetes dan komplikasinya.

Pengidap diabetes perlu mengawal dan mengelakkan daripada mengalami komplikasi yang lebih teruk. Antara  kaedah yang boleh dilakukan adalah:

1. Mengetahui status penyakit.
Pesakit perlu memantau paras glukosa didalam darah. Dan memastikan bacaan paras gula dalam julat  normal. Iaitu (4.4-6.1mmol/L jika berpuasa) dan (4.4-8.0 mmol/L jika tidak berpuasa dan diambil secara rawak).

2. Mendapatkan rawatan.
Patuhi temujanji rawatan yang telah ditetapkan. Mengambil ubat ataupun insulin seperti yang dinasihatkan oleh pegawai perubatan.

3. Melakukan aktiviti fizikal.
Pesakit diabetes dinasihatkan melakukan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 30minit sehari ataupun yang disarankan oleh anggota kesihatan ataupun pegawai kesihatan.

4. Pemakanan sihat.
Pesakit diabetes disarankan memakan makanan yang berkhasiat seperti melebihkan sayur-sayuran dan buah- buahan. Jenis makanan, kuantiti dan waktu makan makan peranan penting dalam mengawal paras glukosa dalam darah. Pesakit perlu patuhi nasihat pemakanan yang didiberikan oleh pegawai perubatan.

5. Pengurusan berat badan.
Berat badan yang ideal memainkan peranan penting. Pesakit perlulah mengekalkan berat badan yang unggul iaitu BMI 18.5-24.9kg/m2.
Sumber: www.moh.gov.my

Selain itu, saya ingin mengesyorkan pengambilan makanan tambahan ataupun suplemen sebagai alternatif bagi membantu mengurangkan bacaan gula dalam darah, iaitu dengan vivix. 
Vivix merupakan minuman botanical dimana kandungan utamanya adalah Anggur Muscadine, purple carrot, Elderberry dan juga Polyganum Cuspidatum, dan ianya mempunyai kadar resveratrol yang tinggi. Ia mampu bertindak hingga kedalam sel badan. 

Oleh kerana ia bertindak hingga kedalam sel, ia mampu meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap rintangan insulin seterusnya membantu mengawal kadar kepekatan gula didalam darah seterusnya dapat menstabilkan bacaan gula dalam darah bagi pesakit diabetes.

Saya kongsi disini satu testimoni pengguna vivix yang berjaya menurunkan paras glukosa didalam darah daripada 14 kepada 7.1mmol/L dan dari 16 ke 8.3mmol/L.

Amalkan vivix sebagai ikhtiar untuk pesakit diabetes, dan juga untuk kesihatan badan secara menyeluruh dengan hanya satu sudu sehari.

Hubungi saya, ira untuk maklumat dan pertanyaan ditalian 013.3196652.
Saya adalah wakil Shaklee [SID:1079165],
Untuk maklumat lanjut hubungi saya,
Sharifah Munirah Syd Ali**ira**
Call/Sms/WhatApp :0133196652
Email : shmunirah330@gmail.com **

No comments: