Tuesday, 7 June 2016

Anda Migrain? Tips cara mudah atasi migrain yang boleh anda lakukan sendiri.

Cerita pasal migrain atau sakit kepala, memang ramai orang yang mengalaminya, termasuklah saya, tapi saya tidak lah sampai migrain, cuma sakit kepala saja kalau ada punca-punca yang boleh sebabkan sakit kepala. Jadi apa punca yang boleh kita kena migrain.


Migrain merupakan ganguan sakit kepala yang berulang-ulang, ia boleh jadi sakit yang sederhana ataupun sakit yang teruk. Biasanya, berlaku rasa sakit kepala pada sebelah kepala ataupun rasa berdenyut-denyut. Gejala-gejala lain yang boleh dirasai adalah seperti loya, muntah-muntah, sensitif kepada cahaya, bunyi dan bau.

Tanda-tanda atau simptom mahupun gejala migrain adalah berbeza bagi setiap orang yang mengalaminya. Serangan Migrain boleh berlaku diantara 2 jam hingga 72 jam.


Tiada rawatan yang standard bagi migrain, rawatan bagi pesakit migrain adalah berbeza-beza dan pelbagai mengikut tahap kesakitan ataupun keterukan bagi setiap individu. Adakalanya ada juga yang ambil ubat tahan sakit bagi mengurangkan rasa sakit .


Jadi, bagaimana nak atasi migrain? Apa yang perlu kita lakukan adalah dengan belajar kenali sendiri migrain yang kita hadapi. Untuk kenali migrain sendiri apa yang perlu dilakukan. Langkag pertama,

Langkah pertama, perlu sediakan diari, nak buat apa diari?
Tujuannya untuk nak keep track migrain. Jadi, tuliskan apa yang anda buat sebelum, dan semasa dan selepas migrain.

Tuliskan apa yang anda makan, berapa jam tidur malam sebelum tu, ada apa-apa perkara yang penting atau ada perkara yang membuatkan anda stress pada hari tu. Semua ni adalah klue kepada migrain anda.

Lepas tu, kita tengok pula punca-punca yang boleh sebabkan migrain. Antaranya seperti berikut :
 • Stress
 • Period pain
 • Perubahan dalam patern tidor
 • Terlampau penat
 • Terlalu banyak minum minuman caffein atau kesan dari minum caffein
 • Skip waktu makan
 • Perubahan cuaca
 • Merokok
 • Exersice
 • Cahaya yang terlampau terang/berkelip-kelip
 • Bau-bauan yang tertentu.

Bila kita dah tahu punca-punca boleh kena serang migrain,lihat pula langkah-langkah   untuk elakkan dari punca migrain ni.

 1.  Lihat apa yang kita makan, kalau sakit kepala, tuliskan apa yang kita makan atau minum sebelum itu, monitor untuk beberapa lama, jika keadaan sama, elakkan makan makanan tersebut. 
 2. Makan secara teratur, elakkan makan pada waktu yang tidak menentu dan jangan skip makan.
 3. Hadkan pengambilan caffeine, kalau minum terlampau banyak boleh menyebabkankan migrain, jadi kurangkan pengambilan caffein secara beransur-ansur.
 4. Berhati-hati ketika exercise, memang kita perlu exercise untuk sihat, tetapi adakala ia boleh menjadi trigger migrain untuk sesetengah orang. Jika anda sakit rasa begitu, dapatkan nasihat doctor untuk tip exercise yang sesuai untuk anda.
 5. Pastikan mendapat tidur yang cukup. Kurang tidur juga boleh menyebabkan migrain.
 6. Elakkan stress, lakukan lebih aktiviti yang boleh mengurangkan stress seperti solat, meditasi, spend masa bersama orang yang disayangi atau pun lakukan perkara yang kita enjoy lakukan.
 7. Sentiasa pastikan badan sentiasa bertenaga, elakkan badan dari dihidrasi. Minun banyak air masak.
Selain itu, saya nak syorkan pengambilan suplemen yang bersesuaian juga dapat membantu mengurangkan dan mengelakkan migrain. Antara nya dengan mengambilan vivix, vivix merupakan suplemen antioksida yang tinggi kandungan resveratrol dan ianya bertindak hingga kedalam sel, dimana ia boleh membantu melancarkan peredaran darah seterusnya boleh elakkan dari migrain. Boleh rujuk 4 kandungan utama vivix.

Cadangan lain untuk bantu atasi migrain adalah dengan pengambilan Ostematrix dan B-Complex. 


 • Ostematrix ( Kalsium, magnesium dan vitamin D) -  pengambilan kalsium bukan sahaja untuk membina tulang dan gigi, ia juga membantu melegakan otot dan membantu memberi tidur lena yang berkualiti. Magnesesium juga dapat membantu mengurangkan sakit kepala migrain, kerana selalu terjadi, kekurangan Magnesium juga boleh menyebabkan berlaku nya migrain kurang kandungan magnesium sering berlaku pada mereka yang ada migrain.
 • B Complex - Vitamin B2 ( reboflavin) dan Vitamin B6 boleh membantu mengurangkan kesakitan migrain, dimana ia membantu menambah aliran darah ke otak, ia juga dikenali sebagai vitamin anti stress dan reboflavin membantu menambah simpanan tenaga dalam sel otak.

Saya nak share satu testimoni mereka yang telah mencuba B-Complex dan Ostematrix untuk atasi migrain, dan dapat rasai kesan positif.Untuk mencuba B-complex dan Ostematrix hubungi saya ira, ditalian 013-3196652.

 Rujukan:
 https://en.wikipedia.org/wiki/Migraine
 https://www.migrainetrust.org/about-migraine/
https://www.m.webmd.com/migraine


Saya adalah wakil Shaklee [SID:1079165],
 Untuk maklumat lanjut hubungi saya,
Sharifah Munirah Syd Ali**ira**
Call/Sms/WhatApp :0133196652
Email : shmunirah330@gmail.com

No comments: