Wednesday, 8 June 2016

Talasemia, adakah suplemen boleh membantu?Talasemia, merupakan penyakit keturunan atau genetik dimana anak mendapat gen Talasemia dari ibu dan bapa.  Talasemia adalah kumpulan penyakit yang menghalang badan daripada menghasilkan jumlah darah yang mencukupi dan berkualiti ataupun dikenali juga penyakit kecatatan darah. Kecacatan gen menyebabkan hemoglobin dalam sel darah merah menjadi tidak normal. Pesakit Talasemia tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang mencukupi dalam darah mereka.

 Hemoglobin adalah bahagian sel darah merah yang mengangkut oksigen daripada paru-paru keseluruh tubuh. Semua tisu tubuh manusia memerlukan oksigen. Akibat kekurangan sel darah merah yang normal akan menyebabkan pesakit kelihatan pucat kerana paras hemoglobin (Hb) yang rendah (anemia).

 Kekurangan sel darah merah bagi membekalkan oksigen akan mengakibatkan pesakit talasemia berasa lesu, tidak bermaya, dan mungkin sesak nafas sekiranya paras hemoglobin semakin menurun. Pesakit Talasemia biasanya mempunyai paras hemoglobin yang rendah iaitu kurang daripada 10g/dl.


Terdapat 2 jenis Talasemia iaitu:

  • Talasemia minor : Talasemia minor merujuk kepada mereka yang mempunyai kecacatan gen talasemia tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda talasemia atau pembawa.
  • Talasemia major : Talasemia major merujuk kepada mereka yang mempunyai baka talasemia sepenuhnya dan menunjukkan tanda-tanda talasemia.

 Pesakit-pesakit Talasemia perlu membuat pemeriksaan yang terperinci  dan mendapatkan rawatan yang sewajarnya oleh doktor. Adalah disarankan bagi pasangan yang ingin berkahwin untuk membuat ujian darah untuk memastikan sama ada kita ataupun pasangan bebas ataupun tidak mengidap Talasemia.

Bagi pengidap Talasemia, boleh juga mengambil produk kesihatan yang sesuai untuk diamalkan. Antaranya adalah seperti ESP, Vita-E Complex, B-complex dan juga Ostematrix.
ESP adalah sumber protein, ia dapat  membantu di dalam pembinaan sel-sel baru dalam tubuh badan, termasuklah sel-sel darah merah.
Vita E Complex adalah sumber vitamin E dan tinggi kandungan anti oksida dimana ia membantu melindungi sel darah merah. B-complex pula membantu dalam meningkatkan tenaga dan diperlukan untuk membina sel darah merah. Manakala Ostematrix adalah  sumber kalsium, magnesium dan vitamin D yang menjaga kesihatan tulang dan membantu dalam penjagaan denyutan jantung yang normal.

 Selain itu, boleh juga mencuba vivix, vivix merupakan suplemen antioksida yang tinggi kandungan resveratrol dan ianya bertindak hingga kedalam sel, dimana ia membantu melancarkan peredaran darah. boleh rujuk 4 kandungan utama vivix.

Pesakit Talasemia, boleh berikhtiar dengan pengambilan suplemen dan vitamin, sekurangnya ia dapat membantu memberi tenaga untuk terus sihat an ceria.
Satu testimoni berkenaan Talasemia.


 Untuk mencuba produk, hubungi ira ditalian 013-3196652.
 
 Rujukan:

 https://ms.wikipedia.org/wiki/Talasemia
 http://hpd.moh.gov.my/v1/Saya adalah wakil Shaklee [SID:1079165],
Untuk maklumat lanjut hubungi saya,
 Sharifah Munirah Syd Ali**ira** Call/Sms/WhatApp :0133196652
 Email : shmunirah330@gmail.com

No comments: