Tuesday, 14 June 2016

Kayap? Rahsia elak kayap datang menyerangKayap oh kayap... Biasa kita dengar kan pasal kayap ni. Tapi kalau dah kena kayap ni bukan lah senang nk baik dalam sehari dua je. 
  • Macam mana boleh kena kayap ni?
Kayap atau pun didalam istilah perubatan ia dikenali sebagai herpes zoster. Ianya merupakan sejenis penyakit kulit dan saraf yang disebabkan oleh jangkitan Virus Varicella Zoster (VZV). 


  • Bagaimana virus ni boleh datang?
Penyebab penyakit kayap adalah pengaktifan virus varicella zoster. Virus ini mula menghuni badan seseorang pesakit apabila dia menghidapi penyakit cacar air (chickenpox). Selepas cacar air sembuh, virus ini berhibernasi di dalam pusat saraf (ganglion).
Apabila sistem imun badan menjadi lemah, ia menjadi aktif semula. Ia menyerang urat saraf dan manyebakan keradangan saraf tersebut.

Oh, jadi kayap ni melibatkan sistem imun badan. Jadi, kita perlu tingkatkan imun badan bagi melawan virus penyebab kayap.

  • Gejala ataupun simptom kayap. 
Biasanya sebelum tompok-tompok merah yang menyakitkan tu keluar, ada beberapa gejala ataupun simptom yang boleh dirasai seperti rasa sakit, kebas dan panas di bahagian urat saraf yang terlibat, demam, keletihan dan sakit kepala.

  • Komplikasi
 Jika tidak dirawat dengan cepat kayap ni boleh menyebabkan komplikasi yang lebih teruk seperti,
tanda-tanda kulit termasuk jangkitan kuman bakteria pada gelembong-gelembong air pada kulit dan pendarahan di dalam gelembong-gelembong tersebut,  ia juga boleh merebak kekawasan lain. Selalunya berlaku pada pesakit yang mempunyai imun sistem yang lemah.

Jika kayap ini terkena dibahagian muka, ia mungkin menyebabkan komplikasi kepada mata termasuk menjadi buta dan kepada saraf facial menyebabkan paralisis otot-otot muka (facial palsy).

Setelah tanda-tanda kulit sembuh, bahagian kulit tersebut mungkin akan menjadi parut. Komplikasi kronik yang lain lazimnya adalah post herpetic neuralgia (kesakitan pada bahagian urat saraf yang terlibat untuk jangka masa yang panjang).


Jadi adalah sangat penting untuk kita meningkatkan sistem imun badan bagi memulihkan jangkitan virus yang membawa kepada sakit kayap ni. Antara suplemen Shaklee yang boleh diambil adalah Nutriferon dan juga Sustained Release Vita C. Selain dari meningkatkan sistem imun badan, ia juga dapat membantu bagi mempercepatkan kayap sembuh. 


  •  Nutriferon - membantu mengukuhkan sistem imun. Interferon semulajadi didalamnya mampu meransang dan meningkatkan sistem imun tubuh secara keseluruhan.
  • Garlic Complex - merupakan antibiotik semulajadi, bantu tingkatkan sistem imun tubuh serta menghalang penyakit berjangkit.
  • Sustained Release Vita C - membantu menentang bakteria dan kuman, kukuhkan sistem imun, melegakan imflamasi dan mempercepatkan pemulihan.
 Saya nak share satu testimoni berkenaan kayap ni.


Selain itu, jika sistem imun badan kita kuat, Insyaallah dapat mengelakkan kita dari terkena pelbagai jangkitan kuman dan virus.


Untuk maklumat lanjut hubungi ira ditalian 013.3196652


Rujukan :

No comments: