Wednesday, 22 June 2016

Elakkan risiko kanser dengan kawal tiga faktor ini.
Kanser merupakan penyakit bahaya yang boleh membawa maut. Kadang kala ianya hanya diketahui setelah kanser berada di tahap yang kritikal. Oleh itu, hendahlah kita mengambil pendekan mencegah sebelum kanser datang menyerang. Antara tiga faktor yang perlu kita ambil berat adalah gaya hidup, pemakanan seimbang dan juga hindari stress yang berterusan.

Gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman keras, tekanan emosi atau stress yang berpanjangan, boleh menyumbang kepada penyakit kanser. Manakala, pemakanan yang tidak seimbang dan tidak teratur juga antara pendorong kepada sel kanser menular didalam tubuh.

Oleh itu, kita mestilah mengambil berat kepada tiga faktor ini supaya risiko mendapat penyakit kanser dapat dielakkan.


Buah buahan adalah makanan yang sangat banyak khasiatnya dan mudah didapat, namun ramai yang  kurang mengabil buah dalam menu harian. Pengambilan buah-buahan yang tinggi dengan antioksidan dapat membantu mengelakkan kanser. 

Antioksidan boleh bertindak melindungi sel-sel badan. Antioksidan boleh ditemui dalam beratus bahan semulajadi, seperti sayur-sayurkan dan buah-buahan. Pigmen yang memberi warna kepada sayur dan buah yang  dipanggil fitokimia inilah sumber antioksidan terbaik. Sebab itulah kita  disarankan mengambil 5 hingga 9 hidangan sayur-sayurkan dan buah-buahkan setiap hari.
Mari kita lihat khasiat beberapa jenis buah-buahan .
Anggur/kismis
Mengurangkan risiko kanser, strok, penyakit jantung dan kehilangan ingatan, antipenuaan, antioksidan, antiradang, menjaga kesihatan kulit, mata, kardiovaskular, kesihatan gastrik, kesihatan saluran kencing dan menentang penyakit gusi.

Oren
Menjaga kesihatan jantung, penglihatan, pelalian dan mengurangkan risiko pelbagai kanser. Antioksidan, membantu perkembangan otak janin dan mengawal tekanan darah.

Epal
Mencegah demensia, mencegah kenaikan berat badan, menurunkan kolestrol, menentang kanser dan anti oksidan.

Pear
Antioksidan, menjaga kesihatan kardiovaskular, antiradang, menjaga kesihatan jantung, menyembuhkan luka dan lebam, membaiki tisu, menjaga kesihatan penglihatan, menentang jangkitan, menyokong transmisi saraf, melawaskan perut.

Pisang kaki
Menjaga kesihatan penglihatan, melegakan sembelit, cirit-birit, hemoroid (buasir) dan antioksidan.

Mangga
Antikanser, menjaga kesihatan penglihatan, membantu penghadaman, menjaga kesihatan kulit, membantu membaiki kesihatan seksual, berfaedah bagi anemia dan mencegah selaran panas.

Kiwi
Membantu mengatasi insomnia, mencairkan darah untuk kesihatan kardiovaskular (menurunkan kolesterol dan trigliserida), membantu membaiki pernafasan kanak-kanak (pendek nafas, berdehit dan batuk malam), mencegah kerosakan kulit yang menyebabkan kanser kulit, menjaga kesihatan penglihatan, kesihatan kolon dan kesihatan prostat.

Pisang
Antikemurungan (membantu membaiki ragam diri dan tidur), antioksidan, mengawal tekanan darah, meningkatkan daya tumpuan dan menguatkan ingatan, meningkatkan tenaga, menjaga kesihatan jantung, mengurangkan risiko kanser, melegakan ciri-birit dan juga sembelit.Selain itu, pengambilan suplemen yang tinggi kandungan antioksidan juga dapat membantu mengelakkan kanser. Suplemen Vivix Shaklee merupakan suplemen yang mengandungi 10x manfaat antioksidan. Di mana ia dapat membantu mengelakkan risiko terkena kanser. Untuk mengetahui Manfaat vivix, boleh rujuk 4 kandungan utama vivix.

Berkenaan sstu testimoni ini, Farrah Syuhada, ibunya kanser hati, tetapi dia cuba ikhtiar dengan vivix, nutriferon dan DTX complex, Ahamdulillah, sihat.

Sebelum ini saya juga ada share berkenaan testimoni vivix dalam membantu pesakit kanser. Boleh rujuk entry Vivix bantu merencatkan sel kanser dari berulang.

Vivix merupakan minuman botanical yang mempunyai kadar antioksidan 10x ganda dari aktioksidan biasa, dan ianya bertindak hingga kedalam sel badan. 

Berikhtiarlah kita dalam berusaha untuk mengelakkan atau mencegah dari kanser. Untuk mencuba Vivix, Hubungi saya ira di talian 013.3196652


Rujukan:
http://ww1.utusan.com.my/utusan/Kesihatan
http://pmr.penerangan.gov.my/index

http://www.drmalinda.com
No comments: